Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Την ερευνητική ομάδα εποπτεύουν δύο μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.):
ο Ηλίας Νικολακόπουλος (επιστημονικός υπεύθυνος έργου) και ο Αντώνης Λιάκος.
Μεταδιδάκτορας Ερευνητής (Μ.Ε.) είναι ο Γιάννης Καραγιάννης.
Την ερευνητική ομάδα πλαισιώνουν οι:
Μαρία Κακεπάκη, Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, Δημοσθένης Γεωργόπουλος και Λουκάς Μπαλωμένος.
Οι Γ. Καραγιάννης, Μ. Κακεπάκη, Κ. Κουτσογιαννάκη και Δ. Γεωργόπουλος έχουν παρουσιάσει κατά τα τελευταία τέσσερα έτη λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Πολιτικής Επιστήμης & Κοινωνιολογίας» σειρά διαλέξεων και παρεμβάσεων σε σεμινάρια-μαθήματα. Επίσης, συνεργάστηκαν σε έρευνες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Ε.Κ.Π.Α..
Τέλος, οι Η. Νικολακόπουλος και Α. Λιάκος έχουν αναπτύξει από κοινού δράση σε σχέση με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη διάσωσή τους και την επιστημονική τους αξιοποίηση.
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ξεκίνησε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Μαθηματικό Τμήμα τής Σχολής Φυσικών & Μαθηματικών Επιστημών τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1965-1967), τις οποίες και ολοκλήρωσε στο αντίστοιχο Τμήμα τού Πανεπιστημίου τής Λωζάνης (1967-1969) με τον βαθμό "Άριστα". Στην Σχολή αυτή, υπήρξε και βοηθός καθηγητή (Θεωρία πιθανοτήτων και στατιστική) για την περίοδο 1969-1970. Εκπόνησε D.E.A. (Diplome d' Etudes Approfondies) στη Θεωρία Πιθανοτήτων, στο Πανεπιστήμιο Paris VI, υπό την επίβλεψη του Jacques Neveu (με υποτροφία τής Γαλλικής κυβέρνησης). Με υποτροφία πάλι της Γαλλικής κυβέρνησης πραγματοποίσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Στατιστική και στις εφαρμογές της στις κοινωνικές επιστήμες, στην Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales, υπό την επίβλεψη του Marc Barbut. Από το 1975 είναι ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), όπου το 1988 προήχθη σε ερευνητή 2ης βαθμίδας. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στη Σχολή Νομικών & Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, 1946-1964. Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων", υπό την επίβλεψη του Κ. Τσουκαλά. Το 1985 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2003 καθηγητής. Στο ίδιο Τμήμα υπήρξε και Διευθυντής τού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) για τη χρονική περίοδο 2000-2003.
Ο Αντώνης Λιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Το 1965 φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την περίοδο 1969-1973 φυλακίστηκε από τη Δικτατορία, στρατεύτηκε και συνέχισε τις σπουδές του το 1975. Έλαβε το πτυχίο του το 1977. Με υποτροφία του ΙΚΥ άρχισε να εκπονεί διδακτορική διατριβή. Στα 1979-81, με υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεξήγαγε αρχειακή έρευνα στην Ιταλία, όπου και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Νεώτερης Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης με τον καθηγητή Umberto Cerroni. Το 1984 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Το 1981 εκλέχτηκε επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα της Ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, το 1985 λέκτορας και το 1988 επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Το 1988-1989 υπήρξε Honorary Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, όπου, εκτός των άλλων, συμμετείχε στα σεμινάρια του Centre for Contemporary Cultural Studies. Το 1989 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το 1994 τακτικός καθηγητής παμψηφεί. Τον Φεβρουάριο του 1995 επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, τον Σεπτέμβριο του 1995 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Sydney, και την περίοδο Νοεμβρίου 1996-Mαϊου 1997 Stanley Seeger Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Το εαρινό εξάμηνο του 2001 κλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Normale Superieure, στο Παρίσι. Το εαρινό εξάμηνο του 2002 έδωσε σειρά διαλέξεων στα Πανεπιστήμια, York (Toronto), University of Michigan (Ann Arbor), Columbia (N.Y.), University of Florida (Gainsville), Heverford College (Philadelphia).
Ο Γιάννης Καραγιάννης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1969. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1993. Συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο Τμήμα και το 1998 έλαβε δίπλωμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης (Master) στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνική Θεωρία (Άριστα), και το 2004 διδακτορικό δίπλωμα (Άριστα). Ο τίτλος της μεταπτυχιακής εργασίας (thesis) ήταν Λόγος, Πολεμική, Ιδεολογία: η περίπτωση του Κ.Κ.Ε., 1929-1931, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα. Ο τίτλος τής διδακτορικής διατριβής ήταν Πολιτική εξουσία και συγκρότηση ταυτοτήτων: η κατασκευή των "μικρομεσαίων" στην Ελλάδα, 1974-1985, με επιβλέπων καθηγητή τον Χρήστο Λυριντζή. Για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής πέτυχε υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Είναι μέλος τού Δ.Σ. τής Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε Συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων.
Η Μαρία Κακεπάκη γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Essex με ειδίκευση στην Εκλογική Συμπεριφορά (MA Electoral Behaviour). Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Τηλεόραση και προεκλογικές εκστρατείες στην Ελλάδα 1974-1996", με επιβλέποντα καθηγητή τον Η. Νικολακόπουλο. Συμμετείχε επί τριετία ως κύρια ερευνήτρια στη συγκριτική έρευνα "Value Systems of the Citizens and Socio-Economic Conditions - Challenges from Democratization for the EU Enlargement", ενώ σήμερα συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας, πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στην Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, καθώς και σε συλλογικούς τόμους.
Η Κατερίνα Κουτσογιαννάκη γεννήθηκε στη Νάξο το 1970. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1995. Το 1998 έλαβε το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Θεωρίας από το ομώνυμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Μεταπτυχιακή Εργασία Ειδίκευσής της έχει τον τίτλο: Ταυτότητες και Τύπος. Η περίπτωση της ελληνικής μειονότητας στην Ουγγαρία (1950-1998). Το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 1997-1998, παράλληλα με την εκπόνηση της μεταπτυχιακής εργασίας, παρακολούθησε, ως υπότροφος του TEMPUS Structural Joint European Project, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εθνοτικών και Μειονοτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd (ELTE) της Βουδαπέστης, σε συνδιοργάνωση με την UNESCO. Το ακαδ. έτος 1998-99 παρακολούθησε ως υπότροφος του Central European University (CEU), το Nationalism Studies Program (M.A.) του οικείου Πανεπιστημίου, στο Κολλέγιο της Βουδαπέστης. Από τον Ιούνιο του 1999 είναι Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής της είναι: Η Κοινότητα των Πολιτικών Προσφύγων από την Ελλάδα στην Ουγγαρία. Η περίπτωση του χωριού Ν. Μπελογιάννης. (1950-1999). Το ακαδ. έτος 2002-2003 ήταν υπότροφος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (ELTE) της Βουδαπέστης, όπου, παράλληλα με τη διεξαγωγή μέρους της έρευνας για τη διδακτορική διατριβή της, παρακολούθησε τα σεμινάρια του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του οικείου Πανεπιστημίου.
O Δημοσθένης Γεωργόπουλος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά. Στη συνέχεια εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως στέλεχος στη διεύθυνση εμπορίας και προώθησης πωλήσεων στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος και πρωτεύσας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο μεταπτυχιακό τμήμα της Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής (Master of arts). Τα ερευνητικά και θεωρητικά ενδιαφέροντά του στα Οικονομικά περιστρέφονται γύρω από την Ιστορία των Οικονομικών θεωριών, την Οικονομική Ιστορία (με έμφαση στην Ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας), τη Βιομηχανική Οργάνωση και ιδιαίτερα τις Νέες Τεχνολογίες, την Έρευνα και Ανάπτυξη και τις σχέσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Έχει προσφέρει βοηθητικό διδακτικό ( Μίκρο- Μάκρο Οικονομικά, Βιομηχανική Οργάνωση και Ποσοτικές Μεθόδους) και ερευνητικό (Ποσοτικά στοιχεία της Ελληνικής Βιομηχανίας) έργο περίπου για μια τριετία στα πλαίσια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, κατόπιν εξετάσεων, εισήλθε τρίτος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) και αποφοίτησε, μετά από σπουδές 2,5 ετών, μεταξύ των τριών πρώτων από το Τμήμα Γενικής Διοίκησης. Στη διάρκεια των σπουδών του στην Ε.Σ.Δ.Δ. εκπαιδεύτηκε επί εξάμηνο στη Νομαρχία Αθηνών, στις Βρυξέλες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Μάαστριχτ, στην Ευρωπαϊκή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Λουξεμβούργο στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Διορίστηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, όπου και συνεχίζει να εργάζεται έως και σήμερα. Παραλλήλως, μετά από την αποφοίτησή του από την Ε.Σ.Δ.Δ., συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα «Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Πολιτικής Επιστήμης & Κοινωνιολογίας», απ' όπου και αποφοίτησε με μεταπτυχιακή εξειδίκευση την κοινωνιολογία. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας του ιδίου Τμήματος. Ο τίτλος της διατριβής είναι “Μακράς διάρκειας Οικονομικοί και Πολιτικοί κύκλοι”.
Ο Λουκάς Μπαλωμένος αποφοίτησε το 1998 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Ιστορίας) και το 2003 ολοκλήρωσε τον α΄ κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του ίδιου Τμήματος. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών εκπόνησε σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου τού ακαδημαϊκού έτους 2002-2003 πραγματοποίησε δίμηνη επίσκεψη στη Bodleian Library του Πανεπιστημίου τής Οξφόδρης. Από τον Οκτώβριο του 2003 συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα τού προγράμματος συγκρότησης δεδομένων με τίτλο: «Οι λειτουργοί τής Ανώτατης, Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, 19ος αιώνας, βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία», το οποίο διευθύνεται από τους Αντωνίου Δ. και Σκλαβενίτη Τ. και εντάσσεται στις δραστηριότητες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Ο Γιάννης Τσίρμπας είναι λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Πολιτική Συμπεριφορά από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και πτυχίου Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και της Political Science Association της Μ. Βρετανίας. Έχει επίσης εργαστεί επί σειρά ετών στο χώρο των δημοσκοπήσεων και της ανάλυσης της επικοινωνίας.
Διδάσκει μαθήματα Ποσοτικής και Ποιοτικής κοινωνικής έρευνας, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και Εκλογική Κοινωνιολογία και Θεωρίες Ορθολογικής Επιλογής. Έχει επίσης διδάξει τα μαθήματα Τεχνικές Ερωτηματολογίου και Πολιτικό Μάρκετινγκ στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Θρησκείες και Πολιτική στη Νεωτερικότητα (με τη Β. Γεωργιάδου) στο Π.Μ.Σ. Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία του Παντείου Πανεπιστημίου.
Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή πειραματικών μεθόδων στη μελέτη της πολιτικής επικοινωνίας, την εκλογική συμπεριφορά και τη διαμόρφωση των κομματικών ταυτίσεων.